Ga zelf naar Denemarken

Zomer 2022: ‘Italië, tyfusheet!.’ Als reactie daarop gaan we maar eens naar Scandinavië. Voor de zekerheid gaat er een extra trui mee.

Nadat we vorig jaar flinke autopech hadden, zwoeren we om nooit meer met de oude bmw op vakantie te gaan. We rijden er uiteraard nog steeds in. Voor het eerst met z’n vieren. Julia is een week naar Portugal, Albu(feira), en stapt daarna met haar ‘bestie’ Marleen op de trein naar Denemarken om zich een paar dagen aan ons gezelschap toe te voegen.

donderdag 27 juli

Eerst slapen we twee nachten in een huisje op een vakantiepark om Legoland en een Deens Tikibad te bezoeken. Het valt me op dat er veel mensen zijn op dit soort locaties die zich geen moment aan hun krijsende kinderen storen. Knap. Ik daarentegen heb spijt dat ik mijn oordoppen ben vergeten en maak er maar het beste van. Ben van alle glijbanen gegleden én in alle achtbanen geweest met Anna en Lina terwijl Bart ons vanaf de zijkant verwonderd aanschouwde. Nu hoop ik dat ze me de overige twee weken met rust laten maar dat zal wel weer niet.

zaterdag 29 juli

Aankomst in Klitmöller, dat staat bekend als Cold Hawaï. De golven als in Hawaï en de temperatuur als in koud. Een houten hut in een duinpan met uitzicht op duingras en heide is ons onderkomen deze week. Het is er onwennig stil. Zodra we de koffers hebben uitgepakt verdoof ik mezelf met gin-tonic’s, ik lees boeken alsof ik de formule-1 race en probeer Bart met Anna en Lina regelmatig de deur uit te krijgen door ze om een boodschap te sturen. Ze maken een avondwandeling. Ik schenk nog een glas vol.

maandag 31 juli

Er is geen klap te doen voor meiden van negen en twaalf dus heb ik vanmiddag koekjes én cupcakes met ze gebakken. We hebben na het eten (we koken zelf want uit eten is onbetaalbaar, de kronen zijn blijkbaar van goud) drie potjes Cluedo gedaan waarna ik dreigde er zelf een einde aan te maken met het touw in de slaapkamer. Dit vond dus niemand grappig.

dinsdag 1 augustus

Morgen komen Julia en Marleen! Als afleiding slenteren we over het strand waar twee noordelijke zeeën samenkomen. Anna moppert over kriebelend zand en koud water. Ze heeft gelijk. Lina neemt een duik. Zij heeft ook gelijk. Ik realiseer me dat het niet uitmaakt waar we heengaan, er is altijd iemand blij en iemand niet.

woensdag 2 augustus

Julia en Marleen komen niet. Er is iets verkeerd gegaan met de trein. Ze moesten uitstappen in Duisburg maar de trein reed langs dat station en ineens zaten ze in Keulen. Dat is de verkeerde kant op als je naar Denemarken wilt. Er is een kans dat de pubers in de trein in slaap zijn gevallen. Zelf zweren ze dat ze wakker waren. Bart dient een claim in bij de Duitse NS die laat weten dat ze acht weken nodig hebben om het grondig te onderzoeken. Vanuit Keulen is het niet meer mogelijk om de geplande reis af te maken. Een vriendelijke Duitse conducteur geeft ze een gratis enkele reis terug naar Amsterdam. De dagen erop zijn alle treinen volgeboekt, dus ze blijven thuis.

donderdag 3 augustus

Het is bewolkt. We gaan naar een oorlogsmuseum. De Duitsers zaten echt overal tijdens die tweede wereldoorlog. Ze bouwden hier in vier maanden tijd een paar betonnen bunkers. Het zou een godsvermogen kosten om ze af te breken dus hebben ze er een museum van gemaakt. We vermaken ons een paar uur en sluiten de dag af met een rit in een treintje waar ze destijds de bommen mee vervoerden. Ik verheug me op een gin-tonic.

zondag 6 augustus

Hoera, ik ben jarig. Bart heeft vlaggetjes opgehangen. Deense, want dat waren de enige die ze hadden. Ik heb een donkerblauwe muts gekregen, zelf uitgezocht en Bart laten betalen en toen bedankt voor het cadeau.

maandag 7 augustus

Vandaag heb ik voor het eerst geen alcohol gedronken sinds het begin van de vakantie. Er blijkt voor mij toch een grens aan het aantal gin-tonics te zitten. Bart drinkt het laatste restje uit de derde fles. We zijn inmiddels verkast. Het westen was mooier en ruigere zee en beter weer. Oh, en het huisje was ook schoner, gezelliger ingericht en het had een beter uitzicht. Zal je altijd zien. Dit deel lijkt op Nederland, de mindere stukken van de Veluwe, maar dan totaal verlaten. De herfst is hier alvast begonnen, ik ben blij dat ik een regenjas bij me heb en dat er een soort stad-achtig iets in de buurt is. We zijn al twee keer gaan winkelen bij de Deense Bijenkorf. Op z’n Hollands wel dus niks gekocht.

woensdag 9 augustus

Ik kom niet tot rust, of in ieder geval niet tot inzichten of ideeën omdat we met z’n vieren op elkaar geprakt in een huisje zitten en omdat het al drie dagen regent. Ik had nog een extra trui mee moeten nemen. Omdat we niets beters te doen hebben, rijden we naar Skagen. Het is anderhalf uur rijden. Noordelijkste punt van Denemarken. Het zal vast wel weer teleurstellen. Het valt mee. We vinden voor het eerst een betaalbaar restaurant en eten behoorlijk lekkere ‘fish and chips’. Het strand is spierwit en er zijn oorlogsbunkers dus Bart is ook blij.

donderdag 10 augustus

Het is droog! We duiken in een klimbos en zeilen als aapjes tussen de bomen. ’s Avonds maken Anna en Lina voor de zoveelste keer ruzie tijdens het afruimen dat we stante pede besluiten om er een eind aan te maken. Aan ons verblijf in Denemarken. Ook een beetje omdat we bang zijn voor files op zaterdag. Nou, die zijn er natuurlijk ook op vrijdag.

vrijdag 11 augustus

Tijdens de terugreis mijmeren we over de volgende zomer. Een campertje huren en langs de kust van Portugal? Bali? Toch weer eens naar Frankrijk? Eerst maar eens even thuis. De BMW heeft het in ieder geval gered deze keer.


Geplaatst

door

Reacties

10 reacties op “Ga zelf naar Denemarken”

 1. Moeders avatar
  Moeders

  Hmm, het klinkt niet echt als geslaagd, maar ook niet echt als mislukt. Ik vind het wel een beetje droevig allemaal. Maar jullie waren wel in Denemarken en er was geen hittegolf. Misschien volgend jaar naar Albufeira, Juul had het daar geweldig. Met het vliegtuig dan wel natuurlijk. Schrijf maar een oproep aan je volgers: vakantietips gevraagd. De winnaar krijgt een handgeschreven kaart !
  Zonder gekheid, een beetje jammer, maar wel weer een ervaring rijker. Het stuk las overigens wel lekker. Bretagne is ook heel mooi, Duitsland heeft ook prachtige plekken. En dáár kun je nog wel betaalbaar (en lekker) uit eten. O ja, en in Griekenland hadden ze ook genoten, maar daar is het dan misschien net weer te heet. Engeland misschien een optie? De taal is dan ook minder een probleem en G&T is de nationale drank , dus …..!
  Ik hoor van de muppets nog wel hoe zij het hebben ervaren . In elk geval heb ik een aantal keren leuk Wordfeud met ze kunnen spelen.
  Ik kijk nu al uit naar de volgende aflevering, want die komt vast wel.

  1. WitMic avatar

   Het is zeker beter dan de hittegolf van vorig jaar! En het was anders geweest met Marleen en Julia. Ik zou ook best nog eens naar Klitmøller willen maar dan om te surfen. prachtig. Qua taal, ze spreken overal Engels hoor, die Denen. Goed om een keer geweest te zijn.

 2. Rolien avatar

  Cool verslag. ! Maar dat was te verwachten. Gelukkig weer thuis met z’n allen .

 3. Jannike Oltmans avatar
  Jannike Oltmans

  Hahaha, heerlijk!
  Wij zouden dus naar Zweden maar daar woedde een storm. Nu zitten we op een natuurcamping iets boven Berlijn, prachtig, stil en 30 graden. Misschien kamperen volgend jaar? Vinden kinderen te gek! En je bent flexibel als het ergens niet bevalt.

  1. WitMic avatar

   Oooh ja die storm! ‘Hans’. Nou Berlijn is ook prachtig inderdaad. Dertig graden klinkt nog acceptabel. En kamperen, nou wie weet.

 4. Ron de Mos avatar
  Ron de Mos

  Ha Mies Bart en gang ! Wat ontzettend goed dat jullie voor de mensheid al bezig zijn om de Nordics te gaan ontginnen. De huidige outlook van de klimaatverandering laat zien dat tegen 2030 de temperatuur in Afrika en Zuid-Europa boven de 50 graden zal zijn in de zomer, dus we gaan dan toch echt met z’n allen naar het Noorden. En dan zijn jullie reisbelevingen waarschijnlijk verpakt in handige tips&tricks boekjes voor mensen de ‘Nordics-maagd’ zijn. Wellicht ook een aardig verdienmodel ? 🙂 🙂

  1. WitMic avatar

   Ha Ron! Wij hoopten dat de temperatuur nu al gestegen was daar maar dat zal dus niet heel lang meer duren volgens de voorspellingen. Dan is Klitmøller een geweldige bestemming. Er kunnen ook nog wat mensen bij, er zijn grofweg 6 miljoen inwoners op dit moment op een oppervlakte zo groot als Nederland. Verder spreekt iedereen Engels, ook handig. Nou hier het begin van de tips&tricks liefs!

 5. Anne Claire Boots en Oskar Fortuin avatar
  Anne Claire Boots en Oskar Fortuin

  Hoi ik ben de neef van Aafke, Oskar en heb net met m’n vriendin Anne Claire je stuk over Denemarken gelezen. Op Aafke’s aanraden trouwens! Hilarisch! We komen net zelf ook terug uit Denemarken, ook slecht weer gehad, en over de prijzen ga ik t al helemaal niet hebben. Ik had al eens eerder wat van je gelezen en je hebt er 2 fans bij. Groetjes van ons

  1. WitMic avatar

   Hoi! Dank voor je reactie! Leuk dat jullie meelezen. Eigenlijk valt alles na de fantastische vakanties in Aize tegen 🙂 groetjes!!