Gemeentekoffie

Zestien juli 2017 verloopt mijn rijbewijs. Op zich niks schokkends. Ik kreeg een keurige brief in een dito envelop om me te helpen herinneren dat ik op tijd een nieuw rijbewijs moet aanvragen. Handig.

Ik fiets met lichte tegenzin naar het Stadsdeelkantoor in Amsterdam Oost terwijl ik nadenk over wat ik nodig heb om dit administratieve gedoetje te regelen. Een pasfoto. Dat kan gewoon daar toch? Ja, er staat een pasfoto-hokje. Mooi. Dacht ik. Tot ik ontdek dat er alleen cash geld in gaat. Grrr. Even pinnen bij de supermarkt driehonderd meter verderop.

Pinautomaat stuk. Gelukkig is er een aardige kassière die me best vijf euro wil laten pinnen bij haar kassa (ook al mag dat officieel niet). Ik adem door en wandel driehonderd meter terug naar de mensen van de gemeente. Het maken van de foto wordt vakkundig begeleid door een computerstem en is in vier minuten geregeld. Dan een nummertje trekken. Wat ik natuurlijk als eerste had moeten doen want inmiddels is de wachttijd opgelopen tot zestig minuten. Ruim de tijd om dit avontuur te beschrijven. Dat dan weer wel.

Een uur wachten zonder koffie is geen optie. Ik haal snel een koffie bij Coffee&Wine aan de overkant en installeer mezelf op een bankje met zicht op de volgnummers (ik wil natuurlijk geen risico lopen dat ik opnieuw een uur moet wachten omdat ik mijn nummer heb gemist).

Als ik net lekker zit te typen komt er een meneer van de beveiliging op me af lopen. ‘Bloggen verboden?’ Nee, de koffie. ‘De koffie???’ Ja. De koffie is verboden want koffie blijkt levensgevaarlijk. Ik denk dat GEEN koffie in mijn geval pas echt levensgevaarlijk is maar dat zeg ik niet hardop. Omdat het zo druk is mag ik hem opdrinken. HUH? Nou wordt het helemaal mooi. Dus als het rustig is mag je geen koffie want dan is het niet gevaarlijk? Ik begrijp het niet.

De beveiligingsmeneer legt geduldig uit dat het met de wachttijd maken heeft. Omdat ik zo lang moet wachten is de noodzaak tot koffie groter en dan mag het. De logica ontgaat me volledig. Het lijkt mij echt gevaarlijker als er meer mensen zijn (minder overzicht voor de beveiliging) die dan ook nog allemaal koffiedrinken (risico op een koffieaanslag). Of ik mijn koffie nu maar snel wil op wil drinken. Ik overweeg nog heel even om te noemen dat het drinken van hete koffie ook heel gevaarlijk is maar ik hou mijn mond.

De indicatie van zestig minuten wachttijd blijkt helaas correct. Daarna word ik vriendelijk geholpen, ben ik bijna veertig euro lichter en kan ik over vijf dagen mijn nieuwe rijbewijs ophalen.

De koffie-gebeurtenis blijft een beetje hangen. Waarom geen hete dranken bij het stadsdeelkantoor? Angst? Een slechte ervaring waar de meerderheid de dupe van wordt?  Wat is er gebeurd? Is dit zo in alle openbare gelegenheden? Mogen de medewerkers ook geen koffie? Of alleen in een aparte medewerkers-koffie-ruimte? Ik wil absoluut niemand op een idee brengen (de gedachte aan dit soort acties is gruwelijk genoeg) maar als iemand kwaad wil dan is het toch vrij eenvoudig om een waterfles met hete vloeistof te vullen?

Ik droomde die nacht over een nieuwe plek in de stad. Gemeente-Koffie. Waar je alle zaken kunt regelen die je bij de gemeente moet regelen en waar ze de lekkerste koffie van Amsterdam schenken. Als je langer dan tien minuten moet wachten is de koffie gratis. Er is ook thee en limonade en er zijn hele fijne koekjes. Pasfoto’s worden digitaal gemaakt, geen hokjes of muntgeld nodig. Er zijn lange tafels met kranten en tijdschriften waar je kunt lezen of flexwerken. Er zijn heerlijke hangstoelen om weg te dromen of om gezellig te kletsen. Wanneer je aan de beurt bent word je opgehaald door iemand in een prachtig pak die je vertelt bij welke balie je moet zijn. En iedereen is blij.

Ik hou van dromen. Het geeft me het gevoel dat alles mogelijk is. Zelfs bij de gemeente.


Geplaatst

door

Reacties

Eén reactie op “Gemeentekoffie”

  1. Reino Rustige avatar

    Mies, wat een heerlijk stukje! Ik heb genoten en zitten gniffelen op de bank! (Wordt het woord 'gniffelen' eigenlijk nog wel gebruikt?). Ik verheug me nu al op het volgende blogje! ��